h

UU nu twee dagen bezet

2 februari 2010

UU nu twee dagen bezet

Studenten voor bestuursgebouw Universiteit, februari 2010

Dinsdag is de SP Utrecht naar de Uithof getogen om studenten in het bezette bestuursgebouw te ondersteunen bij hun actie. Raadslid Michel Eggermont en kandidaat-raadsleden Lars van de Groep en Stijn Dekker, spraken er met de actievoerende studenten. Ook werkten de SP-ers mee aan de ondersteunende lawaai-demonstratie voor de bezetters.

Voor deze demonstratie was een enthousiaste groep Utrechtse studenten op de been. Deze werd aangevuld met studenten uit andere steden van Nederland. Zij lieten zich niet tegenhouden door de vrieskou en regen. De studenten maakten een hartverwarmende hoeveelheid kabaal vóór de bezetting en tégen de afbraak van het onderwijs.

Na de demonstratie werden de sympathisanten verder ingelicht in een vrije zaal van de universiteit. Daar werden ze toegesproken vertegenwoordigers van alle organisaties die de actie steunen, de LSVb, FNV/Abvakabo en de studentenraad Utrecht. Kamerlid Jasper van Dijk sprak namens de SP de studenten toe.

Inmiddels zou het College van Bestuur hebben laten weten dat ze "de actie zat zijn en de studenten het liefst zien vertrekken" aldus een van de bezetters. Navraag bij de politie leert dat er (gelukkig nog) niet besloten is tot ontruiming. De studenten zijn echter niet van plan te vertrekken voordat met goed gevolg onderhandeld is.

Na bezoeken van de SP is duidelijk dat de bezetters licht vermoeid zijn na twee intensieve dagen. Ook zijn ze een tikje gespannen over hoe de zaken zich vannacht of morgen gaan ontwikkelen. De stemming achter de afgeplakte ramen van het gebouw is echter onverminderd strijdbaar. De actie kan als het moet, wat de studenten betreft, nog best even duren.

Omdat er voorlopig nog geen doorbraak is gaat de bezetting morgen waarschijnlijk haar derde dag in. De SP blijft de studenten steunen bij hun strijd voor beter onderwijs.

U bent hier