h

Procedure woningontruiming aangescherpt na uitspraken Raad van State

19 februari 2011

Procedure woningontruiming aangescherpt na uitspraken Raad van State

De gemeente zal de procedure bij woningontruiming aanscherpen:  de wethouder beslist voortaan over het al dan niet doorgaan van een ontruiming. Mensen kunnen zich meteen opnieuw inschrijven als woningzoekende, zonder verlies van inschrijfduur. Dat was de uitkomst van het door de SP aangevraagde interpellatiedebat in de gemeenteraad van 17 februari.

Illegaal doorverhuren, het veroorzaken van overlast, maar ook het niet zelf bewonen van een huurwoning: allemaal redenen waarom de corporatie naar de kantonrechter kan stappen om de huurovereenkomst te laten ontbinden. Dat gebeurt in Utrecht gemiddeld 40 keer per jaar.

In ongeveer 10 gevallen per jaar beslist niet de kantonrechter, maar de gemeentelijk Dienst Stadsontwikkeling (DSO) over de ontruiming van woningen. Huurders kunnen pas naar de bestuursrechter en de Raad van State als de gemeente een zogenaamd 'besluit op bezwaar' heeft genomen. Ze zijn dan intussen al wel uitgezet. Zowel onderzoek, beslissing over ontruiming, uitvoering daarvan én de bezwaarafhandeling gebeuren door de gemeente zelf.

Daar bovenop kan de gemeente hernieuwde inschrijving als woningzoekende voor 3 jaar tegenhouden en wordt de opgebouwde inschrijftijd geschrapt. In Utrecht betekent dat een verbanning voor 11 jaar, want de wachtlijst voor een sociale huurwoning is 8 jaar.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: "Een dubieuze handelwijze, want wat als de rechter of de Raad van State de gemeente in het ongelijk stelt? De gemeente heeft zelf geen sociale huurwoningen meer en kan een foute beslissing dus niet herstellen."

Dit is echter precies wat mevrouw Figg-Haar overkwam. De gemeente vond dat ze haar huis had verlaten en zette haar uit. In hoger beroep kreeg Figg-Haar van de Raad van State gelijk. En zij niet alleen. Een week eerder kreeg de gemeente om dezelfde reden een tik op de vingers bij een andere zaak. De gemeente moet nu voor een andere woning zorgen, maar hoe? Dat antwoord moest wethouder Bosch (PvdA) dan ook schuldig blijven.

De Raad van State eist uiterste zorgvuldigheid en die wordt met deze werkwijze niet geboden. Schipper: "De gemeente is nu aanklager, rechter en beul. De rechten van de huurder worden zo enorm ondermijnd. Wat ons betreft doppen de corporaties hun eigen boontjes. Maar als je als gemeente toch zelf ontruimt, dan pas als alle beroepsmogelijkheden zijn afgerond, want je kunt je fouten niet herstellen."

Zover kwam het niet, want de SP kreeg voor dit voorstel alleen de steun van Leefbaar Utrecht en Trots.

Toch is Schipper redelijk tevreden over de uitkomst van het debat: "Toen ik in november vragen stelde over de uitzetting van een invalide man in Hoograven, vond de wethouder het nog 'hard maar sociaal' en niet meer dan terecht dat iemand na veronderstelde woonfraude voor jaren het recht op een woning verspeelt en wilde alleen in kennis gesteld worden van ontruimingen. We beschouwen zijn nieuwe inzichten als een stap vooruit. De gemeente zal ook wel moeten, wil men niet keer op keer de neus stoten bij de Raad van State."

De bewering van de wethouder dat de gemeente nooit de extra sanctie van blokkering op hernieuwde inschrijving hanteert, blijkt in de praktijk niet waar. Bosch zegde toe voorkomende gevallen te onderzoeken.

U bent hier