h

SP vraagt aandacht voor de onderkant van de arbeidsmarkt

14 maart 2011

SP vraagt aandacht voor de onderkant van de arbeidsmarkt

De gemeente Utrecht heeft onlangs de participatienota 'Werken aan de toekomst'gepresenteerd. Deze nota schetst het beleid voor de komende jaren voor mensen die moeilijk aan het werk kunnen komen en voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

De SP is blij met een nota die op deze problematiek ingaat, maar heeft nog wel de nodige zorgen wanneer het gaat om de mensen die op de een of andere manier niet goed mee kunnen komen. Met de bezuinigingen die op komst zijn lijken juist deze mensen de dupe te worden.

Utrecht gaat zoveel mogelijk uit van de zelfredzaamheid van mensen en heeft besloten de komende jaren in te zetten op de groep werklozen die de meeste kans heeft op een baan. SP Raadslid van Gemert: "Het gevaar dreigt dat de mensen die niet assertief genoeg zijn of die zich eenvoudigweg nooit zullen kunnen handhaven in een reguliere baan het onderspit delven. Zij vallen buiten het beleid en kunnen enkel nog terecht bij de wijkwelzijnsorganisaties. Daarvan moeten we nog maar afwachten hoe deze opvang gaat functioneren. Ook mensen die niet kunnen werken hebben er belang bij actief te blijven participeren in de maatschappij, daarvoor zou bijvoorbeeld de sociale werkplaats een goede oplossing zijn."

Goed punt in de nota is dat Utrecht bedrijven actief wil gaan betrekken bij het aannemen van mensen met een lichamelijke of psychische beperking. Bij bedrijven die de gemeente Utrecht inhuurt, wordt het zelfs verplicht. Van Gemert: "Het is alleen zo jammer dat de gemeente Utrecht de hand niet in eigen boezem steekt en zichzelf bij haar aanamebeleid geen verlichtingen oplegt. Daar zal ik binnenkort een voorstel voor doen."

Een ander onderbelicht punt in de nota waren de ouderen. Zeker met de kabinetsplannen om iedereen te laten doorwerken tot 67 jaar krijgen we te maken met een steeds grotere groep ouderen die wel moeten, maar niet kunnen werken. Wethouder Den Besten beloofde de SP te onderzoeken of deze groep speciaal beleid nodig heeft.

Van Gemert wacht de verdere ontwikkelingen met betrekking tot de participatienota af en zal daarbij vooral kijken naar de effectiviteit ervan. Mensen aan het werk krijgen zal vaak lukken met subsidies en speciale regelingen, maar of ze aan het werk blijven is de grootste uitdaging.

U bent hier