h

Solidariteitsfonds SP maakt bezuinigen op de zorg onnodig

19 juni 2011

Solidariteitsfonds SP maakt bezuinigen op de zorg onnodig

De SP wil dat Utrecht de lokale belastingen sterk vereenvoudigt en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het SP-hervormingsplan voor de lokale belastingen levert 10 miljoen euro op voor de gemeentekas en maakt dus extra bezuinigingen op de zorg door de gemeente overbodig. Op deze manier biedt de SP tegengas aan de rechtse gehaktmolen van Rutte, Wilders en Verhagen.

Iedereen heeft de afgelopen weken kunnen lezen wat het kabinet van plan is met de WSW, de gehandicaptenzorg, de bijstand en de Jeugdzorg. Allemaal bezuinigingen die de mensen treffen die dat het slechtste kunnen hebben. De gemeente Utrecht speelt de rol van burgemeester in oorlogstijd en doet er nog een schepje bovenop. Extra bezuinigingen op de zorg terwijl de villasubsidie met de lokale belastingen in stand wordt gehouden.

Tijdens de SP-campagne 'Red de Zorg' werd duidelijk dat mensen de ellende die er aan zit te komen echt gaan voelen. Duizenden mensen tekenden de petitie waarin de SP het stadsbestuur oproept nu echt tegengas te geven. En dat kan. Door de pijn daar te leggen waar die wél geleden kan worden.

Bij het plan van de SP gaan alle huurders en alle eigenaren van woningen tot 350.000 euro erop vooruit. Daarboven vragen we een met de woningwaarde oplopende kleine 'eigen bijdrage', die de gemeente jaarlijks dik 9 miljoen oplevert.

De afvalstoffenheffing, hondenbelasting, toeristenbelasting en precariobelasting schaft de SP af, wat nog een miljoen bespaart op bureaucratie. Alles bij elkaar levert dit een solidariteitsfonds van 10 miljoen op. Genoeg om de Haagse klappen op te vangen.

Bij de behandeling van de Voorjaarsnota op 30 juni zal de SP het solidariteitsfonds aan de raad voorleggen.

Klik hier voor de uitwerking van het voorstel

 

U bent hier