h

Gevangenispersoneel Wolvenplein laat het er niet bij zitten

16 april 2013

Gevangenispersoneel Wolvenplein laat het er niet bij zitten

Het personeel van gevangenis Wolvenplein bereidt zich voor op hun protest van 20 april. Zij maken zich zorgen over de gevolgen voor de veiligheid als onder andere 26 gevangenissen gesloten worden, iets wat staatssecretaris Teeven van plan is.

Zijn afbraakplan houdt onder andere in dat veelplegers niet vastgezet worden. In plaats daarvan moeten ze met een enkelband hun straf thuis uit zitten, wat de kans vergroot dat ze terugvallen in oud gedrag.

Burgemeester Wolfsen lijkt zich niet in te willen zetten voor het behoud van Wolvenplein. De SP hoopt dat hij nog van mening verandert.

Gevangenispersoneel bereidt zich voor op het protest van 20 april

Gevangenispersoneel bereidt zich voor op het protest van 20 april. Foto: CC BY-NC-ND 3.0, SP Utrecht

Dinsdagavond 16 april was het SP-kantoor aan de Wijde Begijnestraat 122 even het middelpunt van de strijd van de medewerkers van de Utrechtse gevangenissen Wolvenplein en Nieuwersluis. Staatssecretaris Teeven (VVD) wil 26 gevangenissen sluiten. Wolvenplein iséén van die gevangenissen, maar het personeel laat het hier niet bij zitten.

De personeelsleden bereidden zich voor op een actie van 20 april. Tijdens de open dag van de gevangenis Wolvenplein zullen zij om 17:00 uur protesteren tegen het onzalige plan van Teeven. Iedereen die net als deze personeelsleden geeft om veiligheid en niet bereid is dit op te geven voor een visieloze bezuiniging is welkom om mee te doen. Je hoeft je niet aan te melden, maar als je het personeel een warm hart toedraagt laat dit dan vooral weten! Dat kan via dit Facebookevent.

Het personeel is niet alleen boos omdat zij hun baan kwijt raken, maar het maakt zich ook zorgen over de veiligheid in Nederland. In Wolvenplein worden veel verslaafde veelplegers opgesloten. Als deze gevangenis gesloten wordt, komen deze draaideurcriminelen niet meer in de bajes terecht, maar thuis op de bank met een enkelband. De kans dat zij hierdoor in herhaling vallen wordt ernstig vergroot.

"Zeker bij verslaafde veelplegers is het erg belangrijk dat zij ook worden opgesloten," vertelt een medewerker en tevens OR-lid van Wolvenplein. "Om een kans te maken weer een normaal leven op te pakken moeten zij een tijd geisoleerd worden van foute vrienden, clean worden en problemen aanpakken. Een gevangenis doet meer dan opsluiten: we helpen ze ook met problemen zoals schulden en verwaterde contacten met bijvoorbeeld familie. Na zo'n periode van afstand kunnen we weer werken aan de resocialisatie."

De SP staat vierkant achter de actievoerende personeelsleden. SP-woordvoerder Christel Wiskerke: "Het werk dat deze mensen doen is van enorm groot belang en wordt zwaar onderschat. Ik ben dan ook teleurgesteld in burgemeester Wolfsen, die aangeeft dat hij de 20e niet aanwezig zal zijn."

"Ik hoop dat het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad na nader onderzoek toch het belang van deze gevangenissen in zullen zien en zich hard zullen maken voor Wolvenplein. Dat is goed voor de veiligheid in Utrecht én in Nederland."

U bent hier