h

SP roept gemeente op leerlingenvervoer te verbeteren

16 februari 2015

SP roept gemeente op leerlingenvervoer te verbeteren

Begin september 2014, toen de scholen weer begonnen, kregen raadsleden van de gemeente Utrecht meerdere klachten van ouders over het leerlingen vervoer in Utrecht. De klachten varieerden van te laat komen en onveiligheid van de bussen tot aan te veel wisselingen van chauffeurs en het vergeten van leerlingen in de bus. Reden voor de SP om hier verder onderzoek te doen en een meldpunt te openen. De resultaten en de daarbij horende aanbevelingen zijn vandaag verschenen in het rapport “Leerlingenvervoer in beweging”.

Het rapport is een samenwerkingen tussen SP Utrecht en ouders met kinderen die gebruik maken van leerlingenvervoer. De leerlingen zijn vaak vanwege een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke functiebeperking niet in staat om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Hierdoor zijn ze afhankelijk van speciaal vervoer in aangepaste busjes. Dat er nogal wat schort aan het leerlingenvervoer, wordt duidelijk uit de binnengekomen klachten.

Veruit de meeste klachten gaan over het veelvuldig wisselen van chauffeur, het te laat of zelfs helemaal niet op halen van de leerlingen en de slechte communicatie tussen ouders en het vervoersbedrijf. SP-raadslid Vincent Wijlhuizen: “De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen en er alles aan doen om het vervoer voor deze kwetsbare groep kinderen goed te regelen. Juist deze groep heeft behoefte aan regelmaat en ondersteuning, en dan hoor je van ouders dat kinderen niet worden opgehaald omdat ze ‘vergeten’ zijn en het busje zijn route al heeft gereden. Dat is toch van de gekke.”

In het voorjaar van 2015 zal er een nieuwe verordening Leerlingenvervoer worden aangenomen door de gemeenteraad in Utrecht. Ook start er een nieuwe aanbesteding voor de ondernemingen die komende jaren het leerlingenvervoer in de regio Utrecht moeten gaan verzorgen. “Een mooie kans voor de gemeente om verbeteringen aan te brengen én strenger te controleren, zodat kinderen straks veilig en met alle vertrouwen in het busje kunnen stappen.”, aldus Wijlhuizen.

Het rapport en alle aanbevelingen kunt u hieronder downloaden.

Reactie toevoegen

U bent hier