h

Overgewicht kinderen bij kern aanpakken

19 juni 2015

Overgewicht kinderen bij kern aanpakken

De gemeente Utrecht investeert al acht jaar lang in de zogenaamde Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG-) aanpak. Deze aanpak probeert te stimuleren dat kinderen gezonder eten en drinken, door bijvoorbeeld fruit mee naar school te nemen en water te drinken. Echter blijkt dat het overgewicht bij kinderen in de (zwakke) wijken waar de JOGG aanpak is ingezet, niet is gedaald. In 2015 geeft de gemeente hier weer 100.000 euro aan uit, terwijl de aanpakt niet lijkt te werken. De SP vindt dat het probleem écht aangepakt moet worden.

SP-raadslid Hilde Koelmans: “Ouders van veel van deze kinderen zijn vaak niet bezig met gezonde voeding. Die proberen elke maand de eindjes aan elkaar te knopen en hebben grotere zorgen dan gezond eten. Die bereik je dus niet met deze aanpak.” De SP vindt dan ook dat het probleem van overgewicht bij kinderen in de kern moet worden aangepakt: namelijk bij armoedebestrijding. Koelmans: “Wanneer mensen minder financiële zorgen hebben, zullen zij meer aandacht kunnen hebben voor een gezonde leefstijl. Pas dan heeft zo’n JOGG-aanpak zin.” Daarom pleit de SP voor een gratis collectieve aanvullende zorgverzekering voor minima en voor verruiming van de mogelijkheden met de U-pas. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier