h

Rechter geeft SP gelijk: Thuiszorg is maatwerk

18 mei 2016

Rechter geeft SP gelijk: Thuiszorg is maatwerk

Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan in een hoger beroep dat enkele cliënten hebben aangespannen tegen de gemeente Utrecht vanwege de zogenaamde 78 uren norm in de thuiszorg. Utrecht moet beter onderzoek doen naar de individuele situatie van cliënten en mag niet zomaar een algemene norm stellen van anderhalf uur schoonmaakwerk per week. De uitspraak maakt de weg vrij voor een nieuwe beoordeling van alle mensen die gekort zijn op de thuiszorg. In lijn met de uitspraak van de hoge rechter zijn alle bezwaren die zijn ingediend gehonoreerd en krijgen de cliënten hun oude uren thuiszorg terug.

De Utrechtse SP is niet verrast door de uitspraak: "In 2014 dienden wij al een motie in die aandrong op goed onderzoek voordat mensen een uren-indicatie kregen. We verwachtten bezwaren en juridische procedures. De motie werd aangenomen maar niet opgevolgd. Mensen kregen telefonisch te horen dat ze gekort werden op hun uren thuiszorg. Nu de hoogste rechter ons gelijk geeft en er geen beroepsmogelijkheden zijn voor de gemeente is het tijd het beleid aan te passen," aldus SP-raadslid Nicole van Gemert.

Deze week werd bekend dat Utrecht alle mensen die thuiszorg krijgen er een half uur extra bij krijgen. Een goede ontwikkeling en broodnodig om de cliënt extra aandacht te kunnen geven en om de tijd te nemen om te kunnen signaleren. Het half uur extra lost echter het probleem niet op dat Utrecht een vaste norm hanteert voor alle Utrechters. Iedereen van anderhalf uur naar twee uur is nog steeds geen maatwerk. Van Gemert: "Thuiszorg moet weer thuiszorg worden. Niet gestuurd door het budget maar gestuurd door de behoefte van mensen. Dat vindt de rechter ook dus Utrecht kan niet anders dan alle cliënten een gesprek aan te bieden en opnieuw te bekijken wat hun situatie is en op basis daarvan het aantal uren thuiszorg toe te wijzen."

Morgen gaat de SP mondelinge vragen stellen aan de wethouder over de uitspraak en de gevolgen daarvan voor Utrecht.

Reacties

Prima!! Laat het ook voor kleinere plaatsen als Houten gaan gelden, hele provincie en zo verder.
Er is eindelijk nu Jurisprudentie.

C.A. Koren

Ben het met bovenstaand commentaar helemaal eens. Ik ben op FB Houten al een discussie gestart hierover.
Wat ik wel graag wilde weten hoe het aan te pakken bij de Gemeente Houten. Kunnen jullie misschien een voorbeeldbrief en een duidelijk uitleg over de nieuwe zienswijze maken en naar mij sturen.
Groetjes,
Ria Berends

Reactie toevoegen

U bent hier