h

Succes SP: Geen sloop Croeselaan, Blokhokken aan banden

8 december 2017

Succes SP: Geen sloop Croeselaan, Blokhokken aan banden

Foto: Tim Schipper

Het kostte 14 uur vergaderen, maar dan heb je ook wat. De gemeenteraad blokkeerde op 7 december de sloop van 31 prima woningen aan de Croeselaan en nam het plan van SP-wethouder Jansen aan om de huurexplosie in de zogeheten 'middenhuur' te beteugelen. De SP-fractie is uiteraard zeer tevreden met dit resultaat.

Sloop Croeselaan geparkeerd

De sloop van woningen aan de Croeselaan is onderdeel van de grootschalige nieuwbouwplannen aan de westkant van het Centraal Station. Al maanden trekt de SP samen met de bewoners op om deze beeldbepalende huizen te behouden. Er komt nu een onderzoek om ze alsnog in te passen.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: "Onder druk van de bewoners en ten koste van blaren op mijn tong is het oorspronkelijke sloopplan geparkeerd. Slag gewonnen, maar de strijd gaat voort. De bewoners kunnen daarbij natuurlijk op ons blijven rekenen!"

De SP stemde in met de rest van de plannen, die 600 extra sociale huurwoningen opleveren. Op voorstel van de coalitie (SP, GroenLinks, VVD, D66) komen er bovendien enkele honderden extra studenteneenheden en komt er een park op het Westplein.

Geen Blokhokken 

Net als in Amsterdam stelt Utrecht paal en perk aan de huurexplosie in de zogeheten 'middeldure huur' (€ 711 - € 950 per maand), die het gevolg was van het Blokhokkenplan van het vorige PvdA-VVD kabinet. Met een overgrote meerderheid nam de gemeenteraad het Actieplan van SP-wethouder Paulus Jansen aan: ondergrenzen aan het woonoppervlak, bovengrenzen aan de prijs per vierkante meter. Door onderling gedoe bij de rechtervleugel van de raad sneuvelden bovendien een paar voorstellen die het mooie plan zouden ondermijnen (foto: de zoveelste schorsing van rechts).

Schipper: "Topresultaat. Voor die op zich al waanzinnig hoge huur krijg je nu in ieder geval een woning waarin je je kont kunt keren. Kers op de taart is dat ons amendement voor voorrang voor doorstromers uit de sociale huur is aangenomen. Het was al met al een prima dag!"

Reacties

Super gedaan, weer trots op mijn partij

Reactie toevoegen

U bent hier