h

Utrecht eerste gemeente in Nederland die payroll-constructies aanpakt

26 april 2018

Utrecht eerste gemeente in Nederland die payroll-constructies aanpakt

Foto: Hans Verschoor

Het voorstel van de Utrechtse SP, GroenLinks en PvdA om payrollers gelijk te behandelen als vast personeel is donderdag door de gemeenteraad aangenomen. Omdat payrollers onder een andere CAO vallen werken ze nu voor minder loon en tegen slechtere voorwaarden voor hetzelfde werk. Deze ongelijkheid wordt door het voorstel rechtgetrokken. Utrecht is de eerste gemeente waar een dergelijk voorstel is aangenomen en hoopt hiermee een trend zetten voor de rest van Nederland. Vanwege het staken der stemmen op 8 maart 2018 werd donderdag opnieuw gestemd in de recent geïnstalleerde gemeenteraad.

De initiatiefnemers zijn verheugd dat een raadsmeerderheid hun voorstel heeft gesteund. Het is volgens hen niet uit te leggen dat mensen minder loon, vakantie en pensioen krijgen voor hetzelfde werk, alleen omdat zij toevallig via een payroll-constructie werken. Daarmee is een goede stap gezet naar gelijk loon voor gelijk werk.

SP-raadslid en mede-indiener Ruurt Wiegant: "Ik ben trots dat we dit ondanks forse tegenstand toch voor elkaar hebben gekregen, en dat Utrecht zich er hard voor gaat maken dat mensen die naast elkaar precies hetzelfde werk doen ook gewoon hetzelfde betaald worden. De SP vindt dat gewoon een kwestie van fatsoen. Hopelijk wordt dit voorbeeld in de rest van Nederland opgevolgd." 

Payrollers zijn juridisch gezien niet werknemers van het bedrijf waar ze werken, maar worden uitgeleend door een payroll-bedrijf. Hierdoor vallen zij meestal onder een ongunstigere CAO en wordt de normale CAO van de bedrijfstak omzeild. Het initiatiefvoorstel van de SP, GroenLinks en de PvdA heft deze ongelijkheid op door ervoor te zorgen dat payrollers hetzelfde loon en arbeidsvoorwaarden krijgen als hun collega’s met een vaste aanstelling.

Het voorstel heeft betrekking op personeel van de gemeente zelf, opdrachtnemers van gemeentelijke opdrachten en hun onderaannemers, en instellingen die gemeentelijke subsidie ontvangen. Met de laatste twee categorieën is jaarlijks 700 tot 900 miljoen euro gemoeid. Naast deze gelijkstelling zorgt het voorstel er ook voor dat de gemeente het aantal mensen dat via payroll-constructies wordt ingehuurd zo klein mogelijk houdt. Het voorstel sluit aan bij een initiatiefwet met soortgelijke strekking die de SP, GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer hebben ingediend.

Pluim ook voor Hilde Koelmans die als mede-initiatiefnemer in de vorige raad veel werk heeft verzet voordat zij het stokje overdroeg aan Ruurt.    

Reactie toevoegen

U bent hier