h

Groen voor Poen actie Kanaleneiland gewonnen!!

14 september 2005

Groen voor Poen actie Kanaleneiland gewonnen!!

De bewoners van Kanaleneiland hebben niet voor niets geknokt voor het behoud van hun groen. Op 13 september heeft het Utrechtse College van Burgemeester en Wethouders besloten om de bouwplannen voor de groenstrook langs het Amsterdam-Rijn-kanaal te schrappen. Krap een jaar na de eerste protesten tegen deze aanslag op de populairste groenstrook van de wijk is de overwinning binnen!
De SP nam in oktober 2004 het initiatief voor de oprichting van een bewonerscomité dat daarna met grote inzet vele acties georganiseerd heeft: onder meer een fakkeltocht, een fototentoonstelling in het stadhuis en een braderie op de bedreigde groenstrook.
De SP feliciteert de leden van het Groen-voor-Poen-comité van harte met het behaalde succes!

PERSBERICHT GEMEENTE UTRECHT.
College: geen bebouwing aan Amsterdam-Rijnkanaal Zuid

De Kanaalzone zuid langs het Amsterdam-Rijnkanaal wordt niet bebouwd. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het college stelt de gemeenteraad voor om af te zien van woningbouwontwikkeling in de groenzone langs het Amsterdam-Rijnkanaal in het kader van de opdracht om te zoeken naar potentiële woningbouwlocaties. De reden hiervoor is het beperkte aantal woningen en de geringe opbrengsten hiervan. Ook het ontbreken van draagvlak onder wijkbewoners en Wijkraad was een overweging voor het college om de raad voor te stellen af te zien van bebouwing.

In een theoretische voorstudie was ingeschat dat op de groenzone ten zuiden van de Prins Clausbrug 203 woningen gerealiseerd konden worden met een opbrengst van € 4 miljoen. In de onderzoeksfase zijn 4 stedenbouwkundige modellen uitgewerkt, waarvan slechts 2 modellen een positief financieel resultaat kennen. Stedenbouwkundig ging de voorkeur uit naar een model met 1 toren met 39 appartementen op de locatie tussen Cortezlaan en Bontekoelaan; het tweede model heeft 2 torens met 77 appartementen op de locaties kruising Rooseveltlaan met Afrikalaan en de kruising Rooseveltlaan met Cortezlaan. Het eerder ingeschatte aantal woningen bleek om stedebouwkundige en milieu-overwegingen niet mogelijk. De opbrengstpotentie van de locatie is daarmee ook drastisch afgenomen.

De studie naar de ontwikkeling van de locatie Kanaalzone zuid Amsterdam-Rijnkanaal past in de opdracht van de gemeenteraad om te zoeken naar potentiële woningbouwlocaties. Op 1 juli 2004 heeft de raad het college opgedragen om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden van woningbouw op een beperkt aantal locaties in de stad. Met die nieuwe woningen komt de gemeente tegemoet aan de blijvende vraag naar woningen in de stad. Bovendien kan met de ontwikkeling van deze locaties geld verdiend worden ten behoeve van de gemeentelijke begroting.

klik hier voor het dossier Geen Groen voor Poen

U bent hier