h

Asbest Stanleylaan mogelijk al ruim voor 18 juli vrij

30 augustus 2012

Asbest Stanleylaan mogelijk al ruim voor 18 juli vrij

De besmetting met bruin asbest in de Stanleylaan en omgeving is mogelijk veel eerder ontstaan dan op 18 juli, de datum die de officiële verklaring vermeldt. Dat is de conclusie van de SP, na bestudering van het onderzoek dat bureau Boot deed naar de oorzaak van de asbestproblemen in Kanaleneiland. Het rapport bevestigt daarmee het vermoeden dat de SP al op 27 juli had.

Het steekt de SP bovendien dat ruim een maand na het begin van alle ellende nog altijd essentiële informatie niet is vrijgegeven, zoals de aanvullende asbestinventarisaties die voor aanvang van de werkzaamheden zijn gemaakt en de luchtonderzoeken die kort na 18 juli zijn gedaan.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: "De werkzaamheden waarbij het asbest op 18 juli zou zijn ontdekt, vonden plaats aan de voorkant van de flat. Boot schrijft dat de kitvoegen waarin de rommel zat, op dat moment aan de rechterzijde en achterkant van de flat al waren verwijderd. Dat moet dus eerder zijn gebeurd en zou de enorme verspreiding verklaren. Alle monsters die daar zijn genomen bevatten bruin asbest."

Het vermoeden van de SP wordt ook bevestigd door de bewoners van de flat. Voordat er nieuwe raamstellen werden geplaatst, is er al enkele weken voor de 18e juli aan de dakrand gewerkt en is hij overgespoten.

Nieuwe ramen voor de Stanleylaan nadat de dakrand is gespoten

Schipper: "Als het klopt wat wij denken, dan hebben de bewoners, maar ook personeel van de aannemer veel langer blootgestaan aan bruin asbest. Het onderzoek geeft overigens ook geen verklaring voor de vele besmettingen met wit asbest die gevonden zijn. De gemeente moet alle inventarisaties en vrijgaverapporten op tafel leggen. Dan kunnen we zien wat er is gebeurd. Het is belachelijk dat we daar nu al een maand op wachten."

De SP heeft deze eis om volledige openheid herhaald in aanloop naar de vergadering van de commissie Stad en Ruimte van 30 augustus. Op het moment dat dit artikel werd geschreven, was de gevraagde informatie nog altijd niet gegeven.

Lees hier de vragen van de SP.

U bent hier