h

Wolvenplein dicht? Integendeel: strijd gaat door!

21 juni 2013

Wolvenplein dicht? Integendeel: strijd gaat door!

Minister Teeven van Veiligheid & Justitie (VVD) wil ondanks verzet van gevangenispersoneel gesteund door de SP gevangenis Wolvenplein nog steeds sluiten. Inmiddels zijn ook de Utrechtse gemeenteraad en burgemeester Wolfsen tegen sluiting. Teeven heeft zijn 'master'plan onder druk al bijgesteld; voor het personeel en de SP het bewijs dat actie voeren helpt. De strijd gaat dus nog door!

Foto: SP Utrecht, cc-by-nc-nd

Ondanks massaal verzet van het gevangenispersoneel, de SP Utrecht en een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie alsnog besloten Wolvenplein te sluiten. Teeven bond weliswaar in na landelijk verzet van de gevangenissector, maar kwam alsnog met maatregelen die een aanslag zijn op de veiligheid en werkgelegenheid in Nederland.

SP-raadslid Michel Eggermont: "Deze zelfbenoemde 'crimefighter' onderschat het belang van ons Wolvenplein, waar gekwalificeerde mensen werken aan het terugdringen van het aantal draaideurcriminelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat door middel van de zogenaamde ISD-maatregel het aantal veelplegers aanzienlijk wordt verminderd. Erg dom van Teeven, die inmiddels meer lijkt op een slechte boekhouder, om dit weg te gooien."

Vandaag maakte burgemeester Wolfsen bekend dat de sluiting van de Utrechtse gevangenis slecht is voor de aanpak van deze draaideurcriminelen. De SP is opgelucht dat Wolfsen heeft geluisterd naar de kritiek van het gevangenispersoneel en de SP. De zorg wordt dan ook gedeeld dat gevangenen niet meer de nodige begeleiding en mogelijkheden krijgen om terug te keren in de samenleving.

De bedoeling is dat veelplegers naar Nieuwegein gaan, waar de locatie volgens nota bene het gevangenispersoneel zelf ongeschikt is voor uitvoering van de ISD-maatregel. Deze speciale maatregel heeft het terugdringen van ernstige criminaliteit door stelselmatige daders tot doel en doorbreekt de vicieuze cirkel van vastzitten, vrijkomen en terugvallen waardoor men weer vast komt te zitten.

"Ik maak me niet alleen zorgen over de veiligheid van onze stad, maar ook over de toekomst van het personeel. Er is in deze tijden van crisis weinig werk en overal wordt bezuinigd. Duidelijk is dat het Wolvenplein wordt gesloten, maar er is nog weinig duidelijkheid over de uitwerking van het sociaal plan. Zo ga je niet met mensen om die zich al jaren succesvol hebben ingezet voor onze samenleving," aldus Eggermont.

Staatssecretaris Teeven heeft naar aanleiding van massaal verzet door heel Nederland het afbraakplan iets minder erg gemaakt. Wat de SP betreft het bewijs dat actie voeren helpt. De strijd in Utrecht is dus nog niet gestreden en het gevangenispersoneel heeft aangegeven zich in te blijven zetten voor het openhouden van Wolvenplein.

De SP Utrecht blijft hen daarin steunen. SP-raadslid Michel Eggermont zal schriftelijke vragen stellen om ervoor te zorgen dat Wolfsen zich aan zijn woord houdt en met de SP alles op alles zet om sluiting te voorkomen.

U bent hier