h

Kruistocht Wolfsen c.s. tegen van Oosten duurt nog steeds voort

11 december 2013

Kruistocht Wolfsen c.s. tegen van Oosten duurt nog steeds voort

Samen met Leefbaar Utrecht heeft de SP vragen gesteld over de nu vijf jaar durende kruistocht van het college van B&W tegen Kees van Oosten, wegens beledigende uitlatingen in een column. Uit recente emailberichten aan de raad komt naar voren dat het college alles op alles heeft gezet om van Oosten de toegang te onthouden tot voor zijn verweer  belangrijke documenten. De rechter moest er opnieuw aan te pas komen. Het mag blijkbaar wat kosten.

In 2008 spanden drie medewerkers van de gemeente een rechtszaak aan tegen van Oosten, wegens belediging, toen hij het gesjoemel met de cijfers rond de luchtkwaliteit in de stad aankaartte in een column.

Uit ‘goed werkgeverschap’ sponsorde het college, onder leiding van burgemeester Wolfsen hun kruistocht, die niet ophield toen van Oosten enkele kwalificaties had gerectificeerd. Van Oosten kreeg een forse dwangsom opgelegd. In september 2008 stond de teller van de gemeentelijke juridische ondersteuning al op € 10.000.

Dat van Oosten een punt had wat betreft het gesjoemel, bleek overigens uit het eigen onderzoek “Giftige Cijfers” van de SP uit 2009.

Augustus 2008: Steuntje in de rug voor Kees

Tot op de dag van vandaag duurt de strijd voort. Van Oosten spande een bodemprocedure aan en vroeg  – om zijn zaak te ondersteunen - de documenten op, op basis waarvan het college in 2008 had besloten de knip te trekken.

Dit zogeheten WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) kostte hem een jaar, vele uren werk en opnieuw een gang naar de rechter, voordat het college ook met de ontbrekende  documenten over de brug wilde komen. Het college had bij een eerder verzoek namelijk gezegd alles te hebben aangeleverd. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

De SP en Leefbaar Utrecht willen wel eens weten hoeveel uren en geld er inmiddels door het college doorheen zijn gejaagd om deze kritische bewoner de mond te snoeren.

Lees hier de vragen van SP en LU.

Lees hier de visie van Kees van Oosten op vijf jaar juridisch gesteggel met Wolfsen.

Reactie toevoegen

U bent hier