h

SP: “Schrappen nieuwbouw Kanaleneiland Centrum gevolg failliet PvdA-beleid”

25 februari 2014

SP: “Schrappen nieuwbouw Kanaleneiland Centrum gevolg failliet PvdA-beleid”

Vijftien jaar geen onderhoud, bewoners gedwongen verhuisd, gesol met tijdelijke huurders en uiteindelijk het schrappen van de sloop-nieuwbouwplannen in Eiland 8 (Kanaleneiland Centrum). Dat is het trieste resultaat van het sloopbeleid van de gemeente en de corporaties, zo bleek vandaag. De SP is woest over deze gang van zaken en eist opheldering van wethouder Isabella (PvdA).

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “Jarenlang is door opeenvolgende PvdA-wethouders vastgehouden aan de sloop van duizenden sociale huurwoningen in de stad. Zogenaamd niet meer van deze tijd, te slecht om te renoveren, terwijl het gewoon ging om keihard cashen op nieuw te bouwen koopwoningen. Nu gaan die slooprijpe flats voor een deel de vrije sector in. Wanbeleid over de rug van de bewoners, dat de gemeente ook nog eens een sloot geld heeft gekost.”

Daarmee doelt Schipper op de Vogelaargelden en het uitkopen van de huiseigenaren in het gebied. “Miljoenen zijn er rondgestrooid, onder meer voor de vernieuwing van dit gebied. Alle koopwoningen zijn door de gemeente aangeschaft tegen de huizenprijzen van 2009. Nu gaan ze als ‘kluswoningen’ voor een zacht prijsje van de hand. De wethouder rookt een zware pijp.”

Ook de gevolgen voor de tijdelijke bewoners van Eiland 8 zijn ongewis. Die zouden tot de sloop kunnen blijven, maar vorige week bleek in een kort geding dat ze ieder moment uit de huizen kunnen worden gezet. Ze worden ‘meegenomen in de plannen’, staat in een brief aan de raad te lezen.

Schipper: “Al met al een beschamende vertoning. Ik nodig de PvdA van harte uit dit eerlijke verhaal te vertellen aan de mensen die hun huis uit zijn gejaagd . Krijgen zij nu de alsnog kans terug te keren, worden ze schadeloos gesteld voor de gemaakte onkosten? Wat ons betreft is het nu die huizen goed renoveren, terug de sociale huur in en voorrang voor mensen die terug willen keren.”

Lees hier,  hier en hier onze eerdere berichtgeving over Kanaleneiland Centrum.

Reactie toevoegen

U bent hier