h

Zekerheid voor buitenlandse daklozen in Utrecht: subsidie verlengd!

14 februari 2014

Zekerheid voor buitenlandse daklozen in Utrecht: subsidie verlengd!

De SP wil dat de subsidie voor de opvang van buitenlandse daklozen in Utrecht wordt voortgezet. Een voorstel daarvoor werd door een meerderheid van de gemeenteraad gesteund.

SP Lijsttrekker Nicole van Gemert is opgelucht dat er een oplossing is gevonden voor dakloze Oost-Europeanen en mensen zonder papieren, die niet terecht kunnen in de reguliere opvang in Utrecht.

Oost-Europeanen en mensen zonder papieren vallen tussen wal en schip als het gaat om begeleiding of opvang. Wat de SP betreft heeft Utrecht echter de plicht deze mensen te helpen om van de straat af te komen. Dat vond de wethouder ook, maar hij was slechts bereid de subsidie hiervoor tot mei te verlengen en legde daarmee de verdere verantwoordelijkheid voor deze kwetsbare groep mensen bij een nieuw College na de verkiezingen.

Van Gemert: “Na de verkiezingen op 19 maart moet er een nieuw bestuur gevormd worden. Voordat de nieuwe gemeenteraad dan over de opvang van daklozen in debat kan zijn we een paar maanden verder. Door het aannemen van ons voorstel weten we zeker dat deze mensen niet zomaar op straat komen te staan. “

De organisaties die op dit moment de opvang verzorgen van daklozen die eigenlijk nergens recht op hebben doen hun werk met zeer veel succes. Met name Polen en asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn worden gestimuleerd en begeleid om terug te gaan naar hun eigen land. Ook worden mensen met zware psychische problemen opgevangen door professionals en vrijwilligers.

Van Gemert: “Het is van levensbelang dat deze mensen, die nergens recht op hebben, niet aan hun lot worden overgelaten.” Het initiatief van de SP werd mede ingediend door de PvdA, de Christenunie, D66 en Groenlinks. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier