h

SP zeer tevreden over uitkomst debat Voorjaarsnota

1 juli 2016

SP zeer tevreden over uitkomst debat Voorjaarsnota

Maatwerk in de thuiszorg voor iedereen, het verlagen van de rioolheffing voor alle Utrechters, een TivoliVredenburg dat dezelfde behandeling krijgt als andere grote culturele instellingen, geen verhoging van de fractievergoedingen; Dat zijn de hoofdpunten die fractievoorzitter Tim Schipper namens de SP gisteren heeft aangekaart tijdens de Voorjaarsnota. De Voorjaarsnota is de voorbereiding op de begroting waarin alle plannen voor het komende jaar (en soms langer) vastgelegd worden. Vrijwel alle SP-voorstellen zijn door de gemeenteraad overgenomen.

Hulp bij het huishouden

De hulp bij het huishouden moet altijd maatwerk zijn volgens de SP. Dat dit niet werd geleverd met de 1,5 uur schoonmaakhulp die het vorige college doorvoerde werd al rap duidelijk door een stortvloed van bezwaren. Dat de basisvoorziening nu, na een uitspraak van de rechter, is uitgebreid van 1,5 naar 2 uur is een goede eerste stap, maar het is nog steeds geen maatwerk. Wij willen dat het college direct na de zomer met een voorstel naar de raad komt, waarin duidelijk wordt hoe de hulp bij het huishouden in Utrecht maatwerk wordt. Deze motie werd unaniem aangenomen.

Rioolheffing verlagen

Binnen de Voorjaarsnota kwamen we er achter dat er via de rioolheffingen veel meer inkomsten binnenkomen dan begroot in het Plan Watertaken 2016-2019. Deze extra inkomsten komen niet terug in de Voorjaarsnota, terwijl het gaat om miljoenen. Door het overnemen van de motie is het nu aan de raad om te beslissen wat er met deze extra inkomsten gebeurd. Als het aan de SP ligt komt deze meevaller deels terug bij de inwoners van Utrecht door de rioolheffing te verlagen.

TivoliVredenburg opnieuw beoordelen

TivoliVredenburg heeft nog een aantal jaren de tijd nodig maar moet daarna in staat zijn om mee te lopen met andere grote culturele instellingen. Dit kwam ook uit het onderzoek van de commissie Gehrels die de situatie van TivoliVredenburg uitgebreid onderzocht heeft. Daarom investeren de komende jaren extra, maar een investering betekent ook dat deze zich over een aantal jaren terug gaat verdienen. Daarom willen we over een paar jaar, bij de nieuwe cultuurnota periode, opnieuw naar de situatie kijken en nu niet bij voorbaat al tot het einde der tijden grote subsidiebedragen vastleggen. Met de steun van D66, GroenLinks, VVD en PvdA haalde deze motie een meerderheid.

Daarnaast heeft de SP ook:

  • Een motie ingediend met het voorstel om de fractievergoedingen niet te verhogen. Helaas werd dit voorstel door geen enkele andere partij ondersteund.
  • Meer ambitie geëist rondom het LEF (Lokaal Economisch Fonds), een fonds dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan moet helpen. Tot nu toe zijn er slechts 14 van de 400 banen naar die doelgroep gegaan.
  • Een onderbouwing gevraagd waarom er 600.000 euro extra naar Stadspromotie gaat, terwijl we misschien beter kunnen inzetten op samenwerking met andere steden in plaats van met elkaar te concurreren. Ook deze motie werd overgenomen.

De hele inbreng van SP-fractievoorzitter Tim Schipper is hier te lezen.

Reactie toevoegen

U bent hier