h

Herstel werfmuren: veiligheid voorop en rekening niet doorschuiven

31 januari 2020

Herstel werfmuren: veiligheid voorop en rekening niet doorschuiven

Het gemeentebestuur moet alles uit de kast trekken om de veiligheid van bewoners, fietsers en voetgangers op de grachten te garanderen en de torenhoge kosten voor het herstel van de werfmuren nu meteen inboeken. Die boodschap gaf SP-fractievoorzitter Tim Schipper aan wethouder Diepeveen, tijdens het raadsdebat daarover op 30 januari.

Het debat, dat werd gehouden naar aanleiding van de uitkomsten van onderzoeken in 2018 en 2019, ging vooral over het ontluisterende beeld van het al in 2009 gestarte megaproject om de werven en muren weer voor 100 jaar toekomstklaar te krijgen.

"Organisatorisch een janboel, financieel een janboel, qua kennis en kunde een janboel", waren de woorden waarmee SP-fractievoorzitter Tim Schipper de conclusies van de onderzoeken samenvatte. Er was geen overzicht op het werk, er werd niet geregistreerd wat er al was uitgegeven van het budget dat de gemeenteraad ervoor had uitgetrokken.

Schipper: "Natuurlijk loop je tegen onvermoede dingen aan als je gaat klussen aan eeuwenoude monumenten, maar dan kan je nog wel bijhouden hoeveel je uit hebt gegeven en moet je tijdig aan de bel trekken als je het niet in de hand hebt. Dat is gedurende al die jaren nooit gebeurd. Ronduit bizar. De bewoners aan de Kromme Nieuwegracht zitten al vanaf november 2017 met de brokken (foto), steeds weer duiken er de laatste tijd acute veiligheidsproblemen op."

Wethouder Diepeveen (GroenLinks) herhaalde in het debat zijn eerdere erkenning van de misstanden en zegde toe bij de komende begroting alvast weer een geldbedrag op te zullen nemen, na de pleister van 5,5 miljoen die hij in 2019 al plakte. Voor GroenLinks en D66 had dit gek genoeg niet gehoeven. 2021 zou vroeg genoeg zijn.

Schipper daarover: "Ongelofelijk. Je gaat toch nu niet nog even fuiven van de centen die er zijn en de problemen doorschuiven naar de volgende begroting die vlak voor de verkiezingen zit? Dan moeten de enorme ambities van dit stadsbestuur maar naar beneden. Veiligheid staat voorop. De wethouder heeft dat laatste ook toegezegd. We volgen het uiteraard op de voet."

Reactie toevoegen

U bent hier