h

Utrechtse raad maakt eind aan 'Nedal-pesten'

10 februari 2004

Utrechtse raad maakt eind aan 'Nedal-pesten'

SP-motie aangenomen

De Utrechtse gemeenteraad heeft op 5 februari wethouder Lenting gedwongen om binnen twee maanden het aluminiumverwerkende bedrijf Nedal een fatsoenlijke oplossing te bieden voor een uitbreiding, waar het bedrijf al jaren op zit te wachten. Een SP-motie kreeg steun van Leefbaar Utrecht, VVD en CDA, waarna besloot om van de nood een deugd te maken en de motie over te nemen.

Nedal ligt pal langs de A2, in het gebied waar Leidsche Rijn ontwikkeld wordt. Het 85 jaar oude bedrijf heeft zo'n 200 man personeel, draait prima en zou graag verder uitbreiden. Zeven jaar geleden besloot het toenmalige college om Nedal (evenals de nabij gelegen asfaltcentrale van KWS) "weg te bestemmen" in het kader van de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn, zonder deze bedrijven een alternatieve locatie aan te bieden of enige andere vorm van compensatie te geven. De bedrijven gingen natuurlijk tegen deze uitrookactie in beroep bij de Raad van State.

SP-fractievoorzitter Paulus Jansen stelde daarom in maart 2001 voor om alsnog een passende locatie elders aan te bieden, of anders groei op de huidige plaats mogelijk te maken - zie het verslag van de raadsvergadering van 22-3-2001 (p.10-12). Leidsche Rijn wethouder Lenting voelde hier op dat moment niets voor, maar kwam in februari 2002 van de koude kermis thuis toen de Raad van State Nedal gelijk gaf en de gemeente opdroeg om het bestemmingsplan aan te passen.

In plaats van het snel uitvoeren van de rechterlijke uitspraak gebeurde er afgelopen twee jaar echter nog steeds bar weinig, behalve dat de gemeente enkele gesprekken voerde met het bedrijf. Begin februari overviel Lenting de raad plotseling met een voorbereidingsbesluit om mogelijke bouwplannen van Nedal te kunnen tegenhouden. Daar stak de SP-motie vervolgens een stokje voor, zodat er geen 200 banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt verdwijnen, maar er juist 70 bij kunnen komen.

Reactie toevoegen

U bent hier