h

Krijgt Kees van Oosten na 11 jaar toch gelijk?

20 januari 2019

Krijgt Kees van Oosten na 11 jaar toch gelijk?

Al 11 jaar lang duren de gerechtelijke procedures tegen actievoerder Kees van Oosten, naar aanleiding van een boze column van deze Utrechtse actievoerder over gesjoemel met cijfers rond de luchtkwaliteit in de stad. De gemeente betaalt al die tijd de kosten voor de drie
(ex)-medewerkers die op persoonlijke titel de juridische strijd aangingen, omdat de gemeente dat niet zelf aandurfde (zie afbeelding hieronder). De SP heeft zich daar vanaf het begin tegen verzet. In 2018 deed het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een opmerkelijke uitspraak, waardoor van Oosten misschien alsnog gelijk krijgt. De SP heeft naar aanleiding daarvan opnieuw vragen gesteld aan het stadsbestuur.

In het tussenarrest stelt het Hof: “De betrokken medewerkers hebben onvoldoende gemotiveerd betwist dat zij tot 1 juni 2008 voor een reconstructie van het 24 Oktoberplein met een fly-over en in verband met de herontwikkeling van het Stationsgebied te Utrecht te lage concentraties fijnstof en stikstofdioxide N02) hebben berekend, zodat daarvan in hoger beroep moet worden uitgegaan.”

Emailbericht hoofd Juridische Zaken, november 2007
 
 
Van Oosten heeft 37 voorbeelden aangeleverd, waaruit blijkt dat de invoercijfers uit het rekenmodel van de gemeente niet kunnen kloppen. ‘Bullshit in is bullshit out’, toonde ook de SP aan in de eigen onderzoeken ‘Giftige Cijfers’ en ‘Stop het Schoonrekenen’. In het vervolg van het proces gaat het Hof nu dus uit van de door van Oosten aangehaalde voorbeelden. Hierdoor zou het zo maar kunnen zijn dat van Oosten alsnog in het gelijk wordt gesteld. In maart 2019 komt de vervolguitspraak.
 
€ 110.000, dat was in maart 2014 de tussenstand van de door de gemeente gemaakte juridische kosten over die boze column. We zijn heel benieuwd hoeveel dat nu is en of het stadsbestuur dat nog altijd in proportie vindt met waar het om begon.
 
Lees hier, hier, hier en hier eerdere berichten over deze zaak.

Reactie toevoegen

U bent hier