h

Nieuws uit 2013

22 december 2013

Kleine woningbezitter bloedt voor OZB-verlaging

Op 19 december discussieerde de gemeenteraad over de nieuwe tarieven voor de OZB. Aan de hand van cijfers van het Kadaster en het CBS toonde de SP aan dat dit college de OZB-tarieven met 9% heeft verlaagd. Alleen de VVD mengde zich in het debat.

Lees verder
20 december 2013

Bieb ++: De middelvinger van D66, PvdA, CDA en CU

In de nacht van 18 op 19 december ontving een deel van de gemeenteraad dan eindelijk het alternatieve voorstel voor de Bieb++ van de gelegenheidscoalitie D66-PvdA-CDA en ChristenUnie. In de ochtend nog aangevuld met diverse stukken van het college.

Dekking: een greep in de begroting van onderwijs, cultuur en de vastgoedreserve. De achterkamergenoten dachten het er dezelfde middag nog even doorheen te drukken in de raad. Niet dus.

De SP eiste meer tijd om zich fatsoenlijk te kunnen voorbereiden, maar kreeg die niet van de indieners, die de kleinst mogelijke meerderheid hebben in de raad (23-22). Uiteindelijk liep de bespreking zo uit dat de beslissing is opgeschort tot 13 januari.

Lees verder
13 december 2013

SP omarmt plan Stelling Artplex in City-bioscoop

Als er toch gesleuteld wordt aan de plannen voor het Smakkelaarsveld, geef dan het idee van Jos Stelling (Louis Hartlooper) en Philipp Wolff (Wolff Bioscopen) om een Artplex te starten in de leegkomende City-bioscoop ook een serieuze kans. Dat is de stellingname van de Utrechtse SP in de ontstane discussie over de Bieb++.

In aanloop naar het definitieve besluit over de Bieb++ aan het Smakkelaarsveld, op 19 december, zou er een compromis zijn gesloten tussen een gelegenheidscoalitie van PvdA-D66-CDA en ChristenUnie, over een kleinere bieb en Artplex-bioscoop. Voor het daarmee leegkomende deel van het kolossale gebouw hebben de partijen nog geen invulling.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “Paniekvoetbal van D66 om de eigen wethouders niet af te hoeven vallen. Allemaal juichende berichten, maar een concreet plan met financiële onderbouwing heb ik nog niet gezien. Ik dacht niet dat we dit achterkamertjesakkoord van de kleinst mogelijke meerderheid in de raad volgende week zomaar even aftikken. Dan moeten andere alternatieven ook een kans krijgen.”

Lees verder
12 december 2013

SP: ‘College en Careyn brengen ouderenzorg in Utrecht in acuut gevaar’

Volgens SP-lijsttrekker Nicole van Gemert dreigt er acuut gevaar voor de kwaliteit van de ouderenzorg in Utrecht nu zorginstelling Careyn heeft besloten om duizend personeelsleden te ontslaan. ‘Het kabinet van PvdA en VVD bezuinigt keihard op de zorg. Verzorgings- en verpleeghuizen moeten dicht terwijl óók de thuiszorg wordt afgebroken. Hoe denkt de gemeente Utrecht de zorg voor onze ouderen nog te kunnen leveren?’

Lees verder
11 december 2013

Kruistocht Wolfsen c.s. tegen van Oosten duurt nog steeds voort

Samen met Leefbaar Utrecht heeft de SP vragen gesteld over de nu vijf jaar durende kruistocht van het college van B&W tegen Kees van Oosten, wegens beledigende uitlatingen in een column. Uit recente emailberichten aan de raad komt naar voren dat het college alles op alles heeft gezet om van Oosten de toegang te onthouden tot voor zijn verweer  belangrijke documenten. De rechter moest er opnieuw aan te pas komen. Het mag blijkbaar wat kosten.

In 2008 spanden drie medewerkers van de gemeente een rechtszaak aan tegen van Oosten, wegens belediging, toen hij het gesjoemel met de cijfers rond de luchtkwaliteit in de stad aankaartte in een column.

Uit ‘goed werkgeverschap’ sponsorde het college, onder leiding van burgemeester Wolfsen hun kruistocht, die niet ophield toen van Oosten enkele kwalificaties had gerectificeerd. Van Oosten kreeg een forse dwangsom opgelegd. In september 2008 stond de teller van de gemeentelijke juridische ondersteuning al op € 10.000.

Dat van Oosten een punt had wat betreft het gesjoemel, bleek overigens uit het eigen onderzoek “Giftige Cijfers” van de SP uit 2009.

Augustus 2008: Steuntje in de rug voor Kees

Lees verder
10 december 2013

SP: betere controle afspraken tijdelijke huur

In 15 vragen aan het college van B&W wil de Utrechtse SP het naadje van de kous weten over tijdelijke verhuur in de stad. Dit naar aanleiding van het plotseling opzeggen van de contracten van een aantal tijdelijke huurders aan de Marshalllaan, die de toezegging hadden dat ze tot de sloop van het complex ‘Eiland 8’ konden blijven zitten.

Uit buurtonderzoek van de SP en ROOD bleek bovendien dat de tijdelijke bewoners in een flink aantal gevallen de hoofdprijs betalen voor de slecht onderhouden en ongeïsoleerde flats.

Tijdelijke huurflats aan de Monnetlaan

Lees verder

Pagina's

U bent hier